Webáruházunkban sütiket (cookie-kat) használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. Részletek és adatvédelmi tájékoztató

Válts kulacsra, élj műanyagmentesen!

Válts kulacsra, élj műanyagmentesen!
Egészségünk érdekében fontos, hogy egész nap elegendő vizet igyunk, a bolygónkat pedig védenünk kell a felesleges hulladéktól. Itt az idő kulacsra váltani! 

Valószínűleg az elmúlt évek egyik leggyakrabban használt figyelmeztetése, hogy igyunk elegendő folyadékot. Erre egészségünk érdekében is szükségünk van, akkor is segít, ha méregtelenítünk, vagy ha éppen fogyni szeretnénk, a forró nyári napokon pedig a folyadékpótlásra még fokozottabban figyelni kell.

Igazság szerint sokak számára már lassan bevált szokás, hogy hordunk magunkkal egy-egy palack vizet. Ásványvizet, vagy újratöltve csapvizet, tisztított vizet, teát, ki mit szeret éppen. Viszont ha PET-palack van nálunk, ezt vagy eldobjuk, amivel ugye elég sok szemetet termelünk, amerre csak járunk, vagy újrahasznosítjuk, és több napig használjuk ugyanazt. Ezt viszont nagyon rosszul tesszük!

Sokan, akik tudatosnak gondolják magukat, gyakran elöblítik mosogatószerrel ezeket az üvegeket, mielőtt újratöltik, de a műanyag palack ettől nem lesz tiszta. A belső felületén az egyenetlenségekben ugyanis remek táptalajt kapnak a bacilusok és a gombák, amelyek utána már sosem lesznek használhatóak. Ha elvégzünk egy egyszerű kísérletet, és a felbontott üvegünket 24 óráig megfigyeljük, látni is fogjuk, hogy a vízben mikroorganizmusok jelennek meg. Sőt, az ebbe a palackba ismét beletöltött víz ízén is érezhető.

A PET-palackoknak tehát a szelektív gyűjtőben a helye!

De akkor mégis mit tegyünk, hogy ha szeretnénk egy kicsit környezettudatosabban élni és kevesebb szemetet termelni?  

A válasz egyszerű: használjunk kulacsot!

A kulacs már régesrég nem az a tárgy, amely csak a katonák pakkjában, vagy a kiránduló hátizsákokban létezik. Egy igazi trendi divatkiegészítő is lehet. Viszont ami még ennél is fontosabb, a kulacsok esetében sem mindegy, hogy mit választunk. Hiszen, ha a kulacs hasonló alapanyagból készül, mint az eldobhatós PET-palack, azaz polikarbonát műanyagból némi epoxi gyantával kiegészülve, akkor nem vagyunk sokkal előrébb.

Amire nagyon figyelni kell, amikor kulacsot választunk, az az, hogy BPA-mentes legyen. Tehát ha a folyadék úgymond “kikezdi” az ivópalackunkat, akkor nehogy az italunkba oldódjanak a kártékony anyagok. A BPA, teljes nevén biszfenol-A az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. A kutatások során már beigazolódott, hogy hosszú távon károsan befolyásolhatja az emberi agy és más szervek működését, összezavarhatja a hormonháztartást, ezért fontos, hogy mentes anyagokból készült kulacsot válasszunk. 

Ráadásul mindjárt itt a Műanyagmentes Július!

10 éve indult útjára ez a kezdeményezés Ausztráliából, hogy tudatosan használjunk kevesebb eldobható műanyagot, ezzel is védve a Földet. Nos, kis lépés, de fontos lépés, hogy ennek megfelelően akár magunknak, akár a gyerekeinknek és a család bármely tagjának érdemes kiválasztani egy megfelelő minőségű kulacsot. A praktikum mellett hab a tortán, hogy a kulacsok ma már olyan változatosak és szépek, hogy mindenki kedvére válogathat. Külön öröm lesz magunkkal vinni, elővenni, kortyolgatni belőle.

A designos Ars Una kulacsok között fiús és lányos minták is egyaránt vannak. Ezek közül bármelyik felnőtt nő és férfi is szívesen választana magának, Ezeknek a kulacsoknak az anyaga olyan növényi forrásból származtatott műanyag, amely egyáltalán nem tartalmaz BPA-t. A 475 ml-es kulacsokat mosogatógépben is el lehet mosni, sőt még mikróba is tehetjük őket. Szóval már csak az a kérdés, hogy a pink flamingós, az őzikés, az unikornisos, vagy éppen a drónos, űrhajós vagy geek változat lesz a nyerő. Természetesen lehet visszafogott egyszínűt is választani, matt és fényes változatban is. Ultramenő a hőtartó fémkulacs is, amely nyáron hidegen, télen melegen tartja az innivalót, s amely különleges eleganciájával nyűgözi le a használóját.